woensdag 1 augustus 2007

NOODKRETEN – Think!


Dit jaar ben ik al 3 maal op het Afrikaanse continent geweest en ondertussen gehuwd met vriendin Glory, Nigeriaanse nationaliteit, wie ik op de Kaapverdische Eilanden (Afrika) heb leren kennen tijdens m’n laatste surftrip eind vorig jaar en nu in Dakar, Senegal verblijft. Deze band en natuurlijk mijn verblijf vooral op het Afrikaanse vasteland, Dakar, Senegal wat dan nog een meer begoed stukje Afrika is, heeft toch m’n ogen doen opengaan. Vooral medische bijstand, ziekenhuisopname, geneesmiddelen is geen vanzelfsprekend recht zoals wij hier in ons Belgenlandje kennen. Een doktersbezoek kost ginds ver evenveel als hier terwijl het inkomen zo’n 10x lager ligt of ze dikwijls gewoon vechten om te overleven en elke dag eten en een dak boven het hoofd te hebben. Je komt er dus in zo’n grootstad als Dakar op straat heel wat menselijke miserie tegen die op je netvlies gebrand staat. Als je ginds iets ergs meemaakt op gezondheidsgebied is dit dikwijls een streep door je leven of gewoon het einde. Deze mensen aanvaarden dit meer dan wij, maar dat maakt het als westerling nog moeilijker om dit te accepteren. En omdat alles in een gezin of gemeenschap begint bij de vrouw heeft Artsen zonder Grenzen een campagne opgezet, “Flessenpost”, om deze belangrijke schakel in kwetsbare gebieden op deze aardbol in de belangstelling te zetten. De vrouw is het meest kwetsbaar, maar anderzijds vormen ze ook de spil van hun familie. En dat terwijl de vrijheid van bewegen en handelen van vrouwen vaak beperkt is.
Als medische humanitaire organisatie neemt AZG het, ondanks de talrijke moeilijkheden, op voor vrouwen en probeert ze hen aangepaste zorg te bieden. “Vrouwen zijn erg kwetsbaar en worden medisch verwaarloosd, ondanks hun essentiële rol. Vandaar dat het voor een medische humanitaire organisatie als AZG van cruciaal belang is om de gezondheidszorg voor vrouwen absoluut te willen verbeteren”, aldus “Artsen Zonder Grenzen”.
Bij deze campagne, “Flessenpost”, hoort trouwens een super mooie, creatieve website die door de jongens van Group94 gemaakt is. Bekijk deze zeker eens en sta eens stil bij de feiten die deze campagne belangrijk maken!

Ø Ga naar de Artsen Zonder Grenzen, noodkreten.be campagne website.
Ø Ga naar de noodkreten.be Blog.